Hvad er en VPN, og hvordan bruger du den?

Sidst opdateret: 10/01/2022

Det bliver mere og mere populært at benytte VPN-tjenester. Det er der flere grunde til, da brugen af et VPN vil give dig mange fordele. For det første vil brugen af en VPN-tjeneste kryptere din trafik og i høj grad hjælpe dig med at beskytte dine personlige oplysninger online. Dette er nyttigt på et tidspunkt, hvor vi bliver mere og mere bevidste om privatlivets fred og særligt privatlivets fred på internettet på grund af mange eksterne trusler.

En anden god grund til at bruge en VPN-tjeneste er at se blokeret indhold. Dette vil oftest være videoindhold fra streamingtjenester. For eksempel er det ikke muligt at se DR uden for Danmark i øjeblikket, men med en VPN-tjeneste kan du omgå geoblokeringerne og se DR i udlandet. På linje hermed kan du få adgang til den amerikanske Netflix-version med betydeligt mere indhold.

En anden grund til, at mange bruger VPN, er fordi de ønsker at beskytte sig på offentlige wi-fi netværk, mod f.eks. hackere. Mange bruger også VPN-forbindelser til at undgå statslig overvågning, omgå censur i strengt regulerede lande og lignende. Hvis du f.eks. befinder dig i Kina, vil du være i stand til at bruge et VPN til at få adgang til Facebook, Twitter, Wikipedia og tilsvarende hjemmesider.

I denne artikel finder du omfattende oplysninger om, hvordan en VPN-tjeneste fungerer, og hvad du kan bruge en VPN-forbindelse til. Først og fremmest vil vi præsentere en kort oversigt over vores foretrukne VPN-tjenester, for dem der bare er på udkig efter en god VPN-forbindelse. Nedenfor kan du se de fem bedste VPN-tjenester.

Hvad er en VPN-tjeneste?

VPN står for ”virtuelt privat netværk”. En VPN-forbindelse er blot en dataforbindelse, der er sikret med kryptering. Denne kryptering finder sted mellem din enhed og den VPN-server, som din enhed er tilsluttet til. Når du har oprettet forbindelse til en VPN-server, går al trafik fra din enhed gennem den eksterne server (og dermed det virtuelle private netværk), inden den når ud på internettet.

Det kan lyde kompliceret, men er ikke så svært. For at gøre det lidt nemmere at forstå, vi vil forsøge at forklare det med et billede:

Det, at trafikken går gennem en ekstern server, har en række konsekvenser, der også giver anledning til en række forskellige anvendelsesmuligheder for VPN.

Til at begynde med blev sådanne sikre forbindelser skabt for at gøre det muligt for fjernenheder at oprette forbindelse til lokale netværk. Disse lokale netværk er typisk større PC-netværk, f.eks. tilslutning til den danske AU’s VPN, som giver adgang til en række afhandlinger og publikationer, it-tjenester og lignende.

For privatpersoner vil det, at al din trafik bliver sendt via en ekstern server, indebære en række andre positive fordele. Dette hænger tæt sammen med det faktum, at ved at sende din trafik gennem en ekstern server vil du både skjule og ændre din IP-adresse. Se umiddelbart nedenfor flere VPN-fordele.


Hvordan opretter du forbindelse til VPN?

Der er forskellige måder, du kan oprette en sådan VPN-forbindelse, men den absolutte nemmeste måde at få adgang til et VPN er ved at downloade en VPN-tjeneste fra en virksomhed, der sælger dem.

Der er nemlig ekstremt mange VPN-virksomheder, der ejer en række forskellige servere rundt om i verden, som du kan bruge til at kryptere din trafik og være mere sikker online og/eller se blokeret indhold. Det eneste, du skal gøre, er at downloade en VPN-tjeneste og oprette forbindelse til den VPN-server, du ønsker via VPN-tjenestens program.

Men der er meget stor forskel på, hvor gode disse VPN-tjenester er, både når det kommer til faktorer som servernes sikkerhed, hastighed, stabilitet og lignende. Nedenfor finder du en kort gennemgang af tre VPN-tjenester, der i øjeblikket sandsynligvis er de bedste på markedet, før vi skriver noget mere generelt om VPN. Hvis du vil se en test af forskellige VPN-tjenester i Danmark, kan du læse mere her.

ExpressVPN

  • Meget værdi for pengene
  • 3000 servere i 94 lande
  • AES 256-kryptering

ExpressVPN er en lidt dyr VPN-tjeneste i forhold til mange andre VPN-tjenester. Til gengæld får du meget stor værdi, og det er det, der gør ExpressVPN til testvinderen i vores test. Tjenesten har over 3.000 servere i 94 lande. ExpressVPNs servere er på et meget højt niveau. Hastigheden er nok det bedste, vi har set blandt VPN-tjenester, og dette gælder også for forbindelsens stabilitet. Du bemærker aldrig, om tjenesten falder ud eller lignende.

ExpressVPNs sikkerhed er også meget god, og tjenesten har en politik om ingen logning og et krypteringsniveau, der faktisk er så godt som det amerikanske militærs – såkaldt AES 256-bit kryptering. Hertil kommer, at ExpressVPN tilbyder funktioner såsom Kill Switch, DNS-lækagebeskyttelse, PTP-servere og lignende. ExpressVPNs servere i Danmark fungerede også rigtigt godt i vores tests, og sammen med en brugermenu på dansk, er tjenesten et godt valg for danske brugere.

ExpressVPNs brugermenu er også enkel og intuitiv at bruge; du kan se billedet af hovedmenuen på pc her. Du skal blot downloade tjenesten og oprette forbindelse til en server, du selv vælger. Hertil kommer, at tjenesten har meget gode platforme og apps til enheder såsom iPhone, Android, PC, Mac, Windows og lignende. ExpressVPNs udvidelser til Chrome, Firefox og lignende browsere fungerer også fortrinligt.

NordVPN

  • 6000 servere i mere end 60 lande
  • Flere end 75 servere i Danmark
  • Du får meget for pengene

NordVPN er en klassiker inden for VPN-tjenester og har været på banen i lang tid. Dette afspejles også i den tjeneste, virksomheden tilbyder. NordVPN har over 6.000 servere i over 60 lande. Med hensyn til servere er dette et meget højt antal, og her er NordVPN klart den bedste. NordVPN har mere end 75 servere i Danmark, hvilket er ekstremt mange. NordVPN er helt sikkert en af de bedste VPN-tjenester, du kan vælge.

NordVPNs forbindelse har også vist sig at være stabil og sikker. I modsætning til for eksempel mange gratis tjenester er forbindelsen stabil og afbrydes ikke, men forbliver tilsluttet. Hvis dette sker, har NordVPN også en Kill Switch, hvilket betyder, at den kapper din internetforbindelse, så din identitet ikke midlertidigt afsløres på internettet. NordVPN har også en sikker AES 256-bit kryptering.

NordVPNs sikkerheden er blevet rost af mange, og tjenesten bruges derfor af mange, der ønsker at bruge programmet til torrenting og lignende. VPN tilbyder også Tor over VPN og VPN over VPN, såkaldt Dual VPN. Tjenesten er baseret i Panama, hvilket placerer den uden for EU’s og USA’s jurisdiktion. Brugermenuen er nok den mest praktiske, vi har set – se vedhæftede foto. Med hensyn til pris får du også stor værdi, faktisk helt ned til $3,5 om måneden.

SurfShark

  • 500 servere i mere end 50 lande
  • Hurtig og stabile servere
  • Enkel at bruge

SurfShark er en relativt ny VPN-tjeneste, der er vokset meget hurtigt og på kort tid blevet en af de allerbedste VPN-tjenester. SurfShark har i øjeblikket over 500 servere i over 50 lande, og mange af disse servere er i Danmark. Vores tests viser, at disse servere er meget hurtige og stabile og fungerer til alt fra filmstreaming til at omgå geoblokeringer i lande med omfattende censur.

SurfShark har en meget enkel og intuitiv brugermenu, hvilket trækker tjenesten op. Du kan se billedet af menuen ved siden af. Hent tjenesten, og opret forbindelse til den ønskede server. SurfShark har egen software til enheder som iPhone, Android, iPad, Windows, Mac, Linux og lignende, og også gode udvidelser til browsere som Chrome og Firefox.

SurfShark tilbyder god kryptering på deres VPN-forbindelser, så du kan være sikker på, at din sikkerhed er sikret. Derudover tilbyder SurfShark en garanti for ingen logning, Kill Switch og lignende. SurfSharks sikkerhed er på samme niveau som ExpressVPNs og NordVPNs. I forhold til pris adskiller SurfShark sig meget positivt, hvor du kan få SurfShark ned til i alt $1,99 om måneden, hvilket må siges at være yderst billig. Herudover tilbyder SurfShark en 30 dages pengene tilbage garanti.


Hvad kan du bruge en VPN til?

Nu, hvor vi har forsøgt at forklare, hvad en VPN-tjeneste er, kan vi forklare, hvad du kan bruge den til. Forklaringen ovenfor var ganske teknisk, så du behøver ikke at være bekymret, hvis du ikke forstod meget af den. Du behøver ikke rigtig at forstå meget af det, der foregår, for at bruge en VPN-tjeneste. Vi forklarer nu, hvad du kan bruge et VPN-program til:

1) Skjul din IP-adresse, og hvem du er

Når du har forbindelse til en VPN-server, vil ingen andre kunne se de data, du sender eller modtager via din internetforbindelse. Dette skyldes, at du ændrer din IP-adresse i det øjeblik, hvor du sender trafik via den eksterne VPN-server. Andre, der er online, vil kun se serverens IP-adressen, og ikke den IP-adresse du bruger.

Dette giver dig en masse fordele. Blandt andet vil din internetudbyder ikke længere overvåge, hvilke sider du besøger, eller hvilke internettjenester du bruger. Ud over dette, kan reklamevirksomheder ikke spore data om dig med cookies og lignende, og dermed kan de ikke opbygge en profil på dig, som de senere kan bruge til målrettet marketing.

2) Online sikkerhed

Da alle data, der sendes mellem din enhed og VPN-serveren, er krypterede, vil hackere ikke kunne se eller bruge de data, du sender og modtager. Wi-fi-netværk er normalt meget nemmme og spore, og denne risiko undgår du ved hjælp af en VPN-forbindelse. En VPN-tjeneste kan således gøre dig meget sikrere online.

De allerbedste VPN-tjenester, såsom dem, vi har præsenteret på denne side, har ekstremt stærk kryptering. For eksempel har både ExpressVPN, NordVPN, og SurfShark kryptering på militær-niveau – såkaldt AES 265-bit kryptering. Dette gør det næsten umuligt for hackere at trænge ind.

3) Omgå geoblokeringer

Mange, der bruger VPN-tjenester, bruger dem til at undgå såkaldte geoblokeringer. Mange tjenester er kun tilgængelige i bestemte lande. Hvis du for eksempel vil se DR, skal du befinde dig i Danmark, og hvis du vil se BBC iPlayer, skal du befinde dig i Storbritannien. Det skyldes, at tjenesterne kun har købt rettigheder til at sende tv-udsendelser og film i bestemte lande.

Det eneste, du skal gøre for at omgå sådanne blokeringer, er at downloade en VPN-tjeneste og oprette forbindelse til det land, du ønsker at se indhold fra. Hvis du for eksempel er i Thailand og ønsker at se DR, skal du blot for eksempel downloade NordVPN og oprette forbindelse til en dansk server. Så har du en dansk IP-adresse og kan streame DR uden begrænsninger.

4) Se indhold på blokerede sites

Heldigvis er der ingen indholdscensur i Danmark, hvad angår indhold på internettet, og vi kan gøre stort set alt, hvad vi ønsker inden for lovgivningen. Men sådan er det ikke i alle lande. I mange lande censureres indhold som nyhedstjenester, Facebook, Twitter og lignende. Dette hænger normalt sammen med landenes regeringers ønske om stærk kontrol, og typisk sker det i Kina, Rusland, Iran, nord Korea og lignende lande.

Hvis du bor i eller rejser til et sådant land, kan et VPN være alfa-omega, da du kan oprette forbindelse til en VPN-server uden for landet og dermed få fri adgang til indhold, der ellers ville blive blokeret af regeringen. Mange gange vil regeringerne forsøge at blokere brugen af VPN-tjenester, så det kun i begrænset omfang er muligt at omgå kontrollen.

5) Undgå overvågning

Det er ingen hemmelighed, at der er masseovervågning på nettet. Uanset om det er regeringens overvågning dig, websteder, der tracker dig gennem brugen af cookies, din internetudbyder eller hackere, der overvåger din trafik, er det sikkert, at næsten alle er ude på at finde ud af, hvad du foretager dig online.

Derfor er en VPN-tjeneste en fantastisk måde at beskytte dine personlige oplysninger på. Det er lidt som at sætte en sort ark op foran et videokamera, der er placeret i dit hus. Med en VPN-forbindelse kan du kryptere din trafik og gøre det betydeligt vanskeligere for andre at holde øje med, hvad du laver online.

6) Find bedre priser

VPN-tjenester kan ikke kun bruges til at omgå geoblokeringer eller til at øge din onlinesikkerhed. Du kan blandt andet også bruge en VPN-forbindelse til at spare penge. Dette skyldes, at tjenester ofte er prissat forskelligt i forskellige lande. Hvis du bor i Indien, du vil typisk kunne få ting billigere, end hvis du bor i Danmark.

Et klassisk eksempel, hvor du kan spare mange penge, er typisk, når du køber flybilletter. Flybilletter er noget, der ofte er dyrt, og noget, der også er prissat forskelligt afhængigt af, hvor du køber tjenesten, selvom du køber de samme billetter. Derfor skal du bare downloade en VPN-tjeneste og vælge et land som Indien eller lignende, så kan du ofte spare en masse penge.


Hvordan fungerer en VPN-tjeneste?

At opsætte et virtuelt privat netværk kræver en server og en klient. I de fleste tilfælde vil du bare være en klient i et VPN-netværk. Dette vedrører tilfælde, hvor du for eksempel ønsker at forbinde dig til dit firmas netværk eller for eksempel et universitet. Når du bruger en betalt VPN-service, er serveren selvfølgelig allerede tilgængelig.

Som en klient er du nødt til at logge på serveren. Dette sikrer at kun de rigtige mennesker tillades at bruge VPN-tilkoblingen. Hvordan du logger ind vil variere ud fra hvad administratoren ønsker. Som oftest vil du kun behøve et brugernavn og et kodeord.

Hvis du er logget rigtigt ind, bliver der skabt en sikker “tunnel”. Denne tunnel sikrer at al data som bliver sendt og modtaget er krypteret. På denne måde kan kun sender og modtager se hvad der er blevet sendt. Dette kaldes derfor også for en “VPN-tunnel”

Hvis du har lyst til at installere en VPN-server selv er dette relativt enkelt. En VPN-forbindelse kan installeres på mange forskellige enheder, som for eksempel iPhone, Android, Windows, Mac og lignende.

Forskellige VPN-protokoller

VPN-forbindelse bliver som oftest oprettet via en virtuel point-to-point forbindelse. Dette bliver gjort ved at bruge en virtuel sikker “tunnel”, og i de fleste protokoller vil dataen som bliver sendt være krypteret. Der er altid forskellige måder denne tunnel kan oprettes på. Vi forklarer nu de mest normal metoder.

1) OpenVPN

OpenVPN er en VPN-løsning med en open source. Derfor kaldes det også ofte for et åben kilde virtuelt privat netværk. Denne metode er baseret på OpenSSL. Dette betyder at alle krypteringsalternativerne som OpenSSL tilbyder også kan blive brugt i en OpenVPN forbindelse. Denne AES-forbindelse bliver ofte set på som den mest trygge.

For at oprette en lignende forbindelse skal man bruge certifikater. På denne måde ved både VPN-serveren og klienten, hvordan dataen skal krypteres og dekrypteres. Dette bliver kaldt for “kryptering” og “dekryptering” i en VPN-forbindelse.

OpenSSL er kendt som den allermest trygge VPN-forbindelse. Ydermere gør selve kildekoden den tilgængelig på forskellige platforme. Dette betyder at vi som oftest anbefaler denne forbindelse.

2) IPSek/L2TP

Dette er egentlig en kombination af to protokoller. IPSek tager hånd om krypteringen mens L2TP tager vare på tunellen, som skal sættes op. Dette er også grunden til at protokollerne ofte bliver brugt i kombination med hinande.

IPSek bruger altid UDP port 500. Dette betyder at den er let at blokere. IPSek er en relativt god VPN-løsning. Grunden til dette er at krypteringsmetoden er relativt god. Ydermere kan den let installeres på mange enheder. Dette er grunden til at det er en ofte brugt protokol.

3) PPTP

PPTP er en protokol som bliver brugt rigtig meget. Efter vores mening er denne protokol ikke så god fordi den ikke har så god sikkerhed. Forkortelsen står for det som kaldes “point to point tunneling”.

Dette er egentlig også det eneste den gør – den laver en tunnel. For det første er krypteringen på denne forbindelse dårlig, og let at bryde igennem, og for det andet har selve tunnelen også ofte dårlig kvalitet.

4) Softether

Softether er en relativt ny VPN-protokol. Præcis som åbenVPN er kildekoden åben, og derfor gratis at bruge og tilpasse til dit eget behov. Fordelen med Softether i forhold til åbenVPN er at den ofte er hurtigere og mere stabil.

Dette er en relativt ny protokol og den skal derfor testes mere før man sikkert kan konkludere hvor god den er. Foreløbigt ser den relativt lovende ud.

5) Wireguard

Wireguard er også en open source-protokol. Teknologien er forholdsvis ny og endnu ikke helt klar til kommercielle VPN-tjenester. Men den anses for at være en af de sikreste VPN-protokoller, og den har et stort potentiale. Fordelene ved Wireguard omfatter, at koden er meget kortere end standarden for protokoller. Det betyder, at når du bruger Wireguard, især på mobil, vil den ikke dræne batteriet så hurtigt som andre protokoller. Dette er en protokol, man kan forvente at høre mere om i fremtiden, men som i øjeblikket ikke er helt moden.


Burde jeg vælge et gratis eller betalt VPN-program?

Når du skal anskaffe dig et VPN-program står du egentlig overfor to valg; om du skal anskaffe dig et betalt VPN-program eller et et gratis VPN-program.

Naturligvis ønsker de allerfleste at anskaffe sig et gratis program, fordi vi altid gerne vil slippe for at betale. Dog er dette ofte ikke så god en ide. Grunden til dette er at de fleste gratis tjenester ikke er gode. Dette er desværre blevet bevist gang på gang.

Grunden til at gratistjenesterne ikke er gode nok, er at de kort og godt ikke har ressourcerne til at lave tjenesterne optimale. De betalte VPN-selskaber kan reinvestere det kunderne betaler for at lave en endnu bedre tjeneste. Dette kan på de mindre gratistjenester i langt mindre grad.

Dette er de største ulemper ved gratis tjenester:

1. Lav hastighed og ustabile servere: I det store og det hele er de fleste gratistjenester vi har prøvet både for langsomme og for ustabile i forbindelsen til at kunne blive benyttet effektivt. Hastigheden på serverne som VPN-tjenesten tilbyder er utrolig vigtig, da alt din trafik vil gå gennem disse. Er serveren ustabil eller overbelastet vil du unægteligt blive temmelig frustreret over den er så træg i brug. De færreste gratis VPN-tjenester tilbyder gode hastigheder, og de få som gør det (såsom TunnelBear) har en hel del andre begrænsinger i brugen.

Tunnelbear gratis vpn
TunnelBear tilbyder en gratis version, dog med meget begrænset datamængde

2. Upålidelig logførings-politik: Vores erfaring er, at mange gratis tjenester har en tvivlsom politik når det kommer til deres brugeres privatliv. En måde at tjene på for dem er ved at sælge deres brugeres data til tredjeparter. Her må man vurdere hver VPN hver for sig, og det er helt sikkert muligt at finde en gratis tjeneste med en fornuftig privatlivspolitik, men det er ekstremt vigtigt, at du er oppe på dupperne her.

3. Få servere: Gratis tjenester har typisk meget få servere tilgængelige i forhold til de betalte versioner, og det er også oftest meget få lande man kan oprette forbindelse til. Det er vigtigt at have in mente hvis du som dansker f.eks. ønsker at se dansk tv når du er i udlandet.

ProtonVPNs priser
ProtonVPN tilbyder en gratis version med bare 3 lande

Det tryggeste er altså at vælge en betalt VPN-tjeneste. Det er også værd at huske på, at det i det store billede ikke er mange basører man skal punge ud her, og langt de fleste tjenester tilbyder pengene retur, skulle du være utilfreds.

Svagheder med VPN

Selvom en VPN er noget du kommer til at få meget positivt ud af, er der som altid nogle svagheder forbundet med alt teknologi. Når det kommer til VPN er der ingen af disse der bør hejses røde flag over, men det kan være fint at være opmærksom på.

  • Hastigheden på dit internet reduceres
    Det er langt fra så skummelt som det måske lyder. Det er nemlig sådan, at alt din trafik krypteres når det bliver sendt gennem en VPN-tunnel. Sagt med andre ord, så skal din data rejse lidt længere når du bruger en VPN og det går udover hastigheden. Med de bedste tjenester på markedet er det sjældent noget man lægger meget mærke til.
  • Servere kan blive blokeret
    Diverse streamingtjenester gør sit for at blokere VPN-tjenesternes mange servere. Det gør de da de ikke ejer rettighederne til at vise alt deres indhold i alle lande. En streamingtjeneste som Netflix er f.eks. kendt for aktivt at forsøge at blokere servere. Det er sjældent noget du skal bøvle for meget med, da blokerede servere bliver erstattet med nye.
  • VPN beskytter ikke mod cookies
    En VPN kan ikke blokere cookies. Her skal du sørge for selv at slette dem i ny og næ, eller bruge en browser med højere sikkerhed. Selvom en VPN blokerer de største faldgruber på nettet når det kommer til sikkerhed, så er der stadig én som kan se din aktivitet – og det er selve VPN-tjenesten. Med andre ord skal du vælge en tjeneste du kan stole på.

Ofte stillede spørgsmål

1. Hvad er en VPN uden en nul-log politik? En politik om nul-log betyder ganske enkelt, at VPN-leverandøren ikke gemmer information om det.

SurfShark er en af de tjenester der har nul-log politik

Det er noget som du ofte vil se blive nævnt i forskellige anmeldelser, også her på siden, da det er en virkelig vigtig faktor når man skal vælge en udbyder. Årsagen hertil er, at der findes tjenester som sælger din data. Det kan også være ubehageligt at vide, at tjenesten gemmer al din historik. Forskellige lande har forskellige lovgivninger omkring det, og det derfor mange af de bedste tjenester er placeret i privatlivsvenlige lande som Panama og De Britiske Jomfruøer.

2. Kan jeg få VPN på alle enheder? Det enkle svar er ja. De fleste VPN-tjenester tilbyder applikationer til alle enheder og operativsystemer – PC, Mac, iPhone, Android og så videre.

Hvis du vil bruge VPN på et Apple TV eller lignende, så findes der også måder at gøre det på. Typisk vil man opsætte det via routeren, men der er forskellige metoder. Noget andet som er godt er, at hvis du har flere enheder lader mange gode VPN-tjenester dig bruge deres software på flere af dem eller alle.

3. Hvad gør en Kill switch? En Kill switch er en vigtig funktion som giver dig ekstra sikkerhed. Den fungerer således, at skulle du miste forbindelsen til serveren, så vil den fjerne forbindelsen helt, så du ikke midlertidigt eksponerer din egen IP.

4. Hvad er forskellen på en dynamisk og statisk IP-adresse? En IP-adresse er din elektroniske adresse, og hver enhed har sin egen IP-adresse. En statisk IP forbliver altid den samme, mens en dynamisk ændrer sig over tid. Det er typisk ikke noget enkelte personer skal tænke over, men mange virksomheder køber sig til en statisk IP.

5. Hvad er AES 256-bit kryptering? Denne krypteringsgrad er den de fleste tjenester du læser om her hos os bruger. Det er ganske enkelt den stærkeste kryptering på nuværende tidspunkt.

Den fungerer som en nøgle med forskellige kombinationer. En 256-bit giver 1.1 x 10^77 forskellige kombinationer. Det regnestykke kan du selv prøve at lave. Det vil tage verdens kraftigste computer milliarder af år at låse op for denne type kryptering.

6. Hvad betyder dobbelt VPN? Når du bruger en VPN bliver alt dataen du bruger sendt igennem en VPN tunnel og bliver krypteret. Denne proces sikrer dig mod potentielle angreb og online trusler. En dobbelt VPN betyder ret simpelt, at processen sker to gange.

NordVPN har en dobbelt VPN funktion

En af de VPN-tjenester der bruger dobbelt VPN er NordvPN, og det er typisk politiske aktivister og personer som for alt i verden vil undgå statslig overvågning, der udvælger deres VPN-tjenester efter sådan en parameter.

7. Hvordan bliver man anonym med VPN? Mange af de mennesker der bruger VPN føler et øget behov for at være anonyme på nettet. Noget så simpelt som at mange reklamenetværk konstant forsøger at opbygge profiler baseret på din data, alene så de kan sende mere målrettede reklamer din vej, er noget som kan få en til at overveje en VPN. Ved at bruge en VPN-tjeneste gør du det umuligt for dem at lave en profil på dig, fordi du skjuler din VPN.

Derudover ønsker mange også at forhindre myndighederne og lignende i at få indsigt i deres online færden. Komercielle VPN-tjenester tilbyder typisk gode muligheder for det her.

Hvad bliver et VPN-program oftest brugt til?

VPN-programmer bliver oftest brugt til meget forskelligt. Her forklarer vi i hvilke sammenhænge de fleste benytter sig af VPN-programmer.

1) Selskaber og andre institutioner

For mange selskaber er det et ønske at de ansatte skal kunne benytte sig af firmaets interne netværk, selvom de ikke fysisk er til stede på kontoret. På den måde er for eksempel vigtige filer, som er gemt på firmaets netværk altid tilgængelige for de ansatte. Her kan en VPN være nyttig. VPN-forbindelsen sikrer også at denne forbindelse forbliver tryg, og at ingen hackere kan trænge igennem firmaets netværk.

En VPN-forbindelse bliver også ofte etableret mellem universiteter og andre uddannelsesinstitutioner for at udveksle information effektivt. På denne måde kan studerende og professorer udveksle information effektivt og trygt.

2) Sikkerhed på offentlige netværk

Når du er loggen på et offentligt netværk er det relativt enkelt at hacke dine enheder. Med en VPN-forbindelse eksisterer denne risiko nærmest ikke. Grunden til dette er at al informationen du sender og modtager bliver krypteret. Det kan være meget nyttigt, hvis du ønsker at sende sensitiv information på et offentligt netværk.

Ydermere er VPN også meget effektivt mod generel overvågning. Det er ingen hemmelighed at vores trafik på internettet konstant bliver mindre anonym. Faktorer som browseren, myndighederne, ejere af hjemmesider og lignende kan til enhver tid gemme information om dig eller bruge den til blandt andet at placere målrettet reklame foran dig, eller i værste tilfælde bruge informationen til at afpresse dig eller lignende.

3) Eliminering af geoblokering og lignende

Når du bruger en VPN-forbindelse tror resten af internettet at du kommer direkte fra den VPN-server du er tilknyttet. Det indebærer at hjemmesiderne du besøger tror at du kommer fra samme IP-adresse. På den måde kan du resten af internettet til at tro, at du befinder dig i USA, mens du egentlig befinder dig i Danmark.

Hvis du kobler din PC, telefon eller tablet til en server i USA, vil alle tro at det er her du befinder dig. Dette er altså den klassiske metode du kan bruge for at omgå geoblokering af indhold, for eksempel ved at se på DR TV, ved at koble dig til en norsk server selvom du befinder dig i udlandet.

Mange dansker bruger også denne metode for at øge indholdet på streaming-tjenester som Netflix og HBO. For eksempel er det amerikanske netflixinhold meget bedre end det danske.


Hvad er en VPN-leverandør?

Selvom det er muligt at lave sin egen VPN-forbindelse er dette en løsning som ikke er effektiv for de fleste. Dette kræver relativt god erfaring, og tager også lang tid. Er du nybegynder indenfor IT er der næsten ingen grund til at prøve på dette.

Der findes nemlig en række VPN-selskaber, som allerede har gjort arbejdet for dig. På det seneste har det øgede behov for VPN-tjenester ført til at der er blevet etableret en række VPN-selskaber, af hvilke mange er store international aktører, som for eksempel dem vi allerede har nævnt ovenfor.

Grunden til at disse er blevet etableret er naturligvis fordi nogen ønsker at tjene penge. Derfor er disse VPN-tjenester betalte tjenester. Dette betyder dermed at du er nødt til at betale lidt for at bruge disse. Heldigvis er summen ikke så høj, kun omkring 50 kroner om måneden. Det bliver også væsentligt billigere, hvis du vælger at binde dig i en længere periode.

Der er mange grunde til at benytte sig af et betalt VPN-program. For det første kan du i meget større grad sikre din sikkerhed og anonymitet på internettet. For det andet kan let aktivere indhold som er blokeret i Danmark, som for eksempel BBC og det amerikanske Netflix. Ydermere kan du for eksempel bruge VPN hvis du for eksempel er på rejse i udlandet.

Er brugen af VPN lovligt?

Et rimeligt spørgsmål, som mange danskere stiller sig selv er, om brugen af VPN er lovlig, eller om det er ulovligt. Hvis det er ulovligt, giver det naturligvis ingen mening at bruge VPN, da risikoen overstiger fordelene. Heldigvis er det enkle svar, at brug af VPN er lovlig. Dette giver dig mulighed for at bruge din VPN-tjeneste uden at skulle bekymre dig om, hvorvidt du overtræder lovgivningen eller lignende.

Husk dog, at hvis du bruger VPN-forbindelsen til ulovlige aktiviteter, så er aktiviteterne stadig ulovlige. Typisk vil mange bruge VPN til aktiviteter, der er ulovlige, og så overtræder de også lovgivningen – med det er ikke brugen af VPN-forbindelsen, der gør aktiviteterne ulovlige. Det klassiske eksempl er, hvor du ulovligt downloader filer, mens du bruger VPN-forbindelsen til at forblive anonym, eller gør noget forbudt på Dark web.

VPN-forbindelser er heller ikke lovlige i alle lande. I lande som Kina, Rusland, nord Korea og lignende er brugen af VPN ulovligt. Ellers ville den strenge censur være relativt meningsløs. Men mange bruger VPN i disse lande alligevel.

Opsummering: VPN kan give dig mange fordele

Sammenfattende er det således relativt nemt at få en VPN-tjeneste og dermed adgang til at oprette VPN-forbindelser. Du skal blot finde en VPN-tjeneste, downloade den og derefter oprette forbindelse til en server efter eget valg. Så du behøver ikke oprette selve VPN-forbindelsen selv. Der er en række gode VPN-tjenester, du kan få til en rimelig penge.

Der er mange fordele ved VPN, uanset om du ønsker at kryptere din trafik for at være sikker fra hackere og lignende, skjule din IP-adresse for at forblive anonym i forhold til din internetudbyder, regering eller generel sporing, ændre din IP-adresse til at omgå geoblokeringer eller lignende, vil en VPN-forbindelse være en god måde at opnå disse ting på. Hvis du har flere spørgsmål om VPN-tjenester, bedes du kontakte os.


Ofte stillet spørgsmål om VPN

Er det nødvendigt med VPN?

Hvorvidt en VPN er nødvendig afhænger af hvem du spørger, men du kan frit benytte internettet uden at have en VPN tilkoblet. En VPN er et redskab du kan bruge for at styrke din sikkerhed online, og derfor vil online sikkerhedseksperter også altid sige at en VPN i 2022 er en nødvendighed. Hacking og phishing angreb er hverdag, og når det kan ramme store globale virksomheder og offentlige institutioner kan det også ramme dig. Vil du være på den sikre side i forhold til internetbeskyttelse bør du derfor benytte en VPN, og generelt sætte dig ind i, hvilke spor du efterlader på internettet når du socialiserer, shopper osv.

Kan man spores via VPN?

Hele formålet med en VPN er at sløre din identitet når du færdes på nettet, men som med så mange andre ting i tilværelsen får man det man betaler for. Der findes VPN-tjenester af lavere kvalitet, og her kan du ikke nødvendigvis vide dig lige så sikker som med de af høj kvalitet. Udover at en udbyder kan være dårlig kan problemerne også opstå hvis din VPN ikke er opsat korrekt – her kan du risikere en DNS-lækage som afslører din identitet online til bl.a. internetudbyder.

Hvor sikker er en VPN?

VPN-tjenester hjælper med at holde dig sikker online, men de forhindrer ikke at du f.eks. downloader virusinficerede filer eller klikker på et phishing-link i en email. For optimal sikkerhed skal du altså have fat i en god VPN og være en bevidst internetbruger som er klar over hvilke fælder og farer der findes.

Hvornår skal man bruge VPN?

Har du købt adgang til en VPN-tjeneste anbefales det generelt at du benytter den hele tiden, og ikke kun når du f.eks. vil streame indhold fra et andet land. Det er dog særligt når du benytter offentlige wi-fi netværk at det kan anbefales at tænde for VPN’en.

Om annoncering på webstedet

Indholdsfortegnelseexpand_more

    Bedste VPN-tjenester

    Express Icon

    Bedste VPN i vores test

    Prøv ExpressVPN
    NordVPN Icon

    Testens andenplads

    Prøv NordVPN
    Om annoncering på webstedetinfo